Zo voorkom je spierpijn de volgende skivakantie

27 september 2021
skidragers

Het is weer de tijd van het jaar. De ski’s kunnen op de skidragers gemonteerd worden en je kunt vertrekken naar de besneeuwde bergen. Het is weer tijd om op wintersport te gaan. Een van de negatieve punten van de wintersportvakantie is die vreselijke spierpijn die de eerste skidag meestal optreedt! De oorzaak van deze spierpijn is eigenlijk vrij simpel: de spieren worden op een manier gebruikt waar het lichaam normaal niet aan gewend is. Zo ontstaat de welbekende spierpijn.

Spierpijn voorkomen

Om er voor te zorgen dat de pret wordt bedorven, kun je voordat je op skivakantie gaat wat voorbereidingen treffen. Zo zou je skigymnastiek of kuit- en rekoefeningen doen. Zo kun je die vreselijke spierpijn voorkomen.

Skigymnastiek

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vandaar dat je voor aanvang van de skivakantie het beste kunt trainen. Om het lichaam op de ongewone lichamelijke belasting voor te bereiden, zijn er specifieke oefeningen die je spieren laten wennen aan de belasting. Naast opwarmoefeningen kun je ook het beste kniebuigingen maken, die zorgen voor sterkere bovenbenen. Daarnaast kun je nog een aantal oefeningen doen om de coördinatie en het evenwicht te trainen.

Kuitoefeningen

Meestal treedt de spierpijn op in de kuiten. Daarom is het ook zinvol om je kuiten te trainen. Dit zorgt tevens voor meer stabiliteit in de voet, wat zorgt voor meer skiplezier op de piste. Vooraf trainen heeft dus zo zijn voordelen. Op het internet zijn een aantal simpele oefeningen te vinden, waarmee je zorgt voor sterkere kuiten.

LEES MEER  Met deze borrelrecepten verras jij je gasten

Rekoefeningen

Wanneer je klaar bent met de skigymnastiek en de kuitoefeningen, begint het pas echt met de rekoefeningen. Deze zijn het belangrijkst, niet alleen bij de voorbereiding op skiën, maar bij elke sport die je uitoefent. Door te rekken komen je spieren los. Dit zorgt ervoor dat de spierpijn na de voorbereiding wordt tegengegaan.

Tips voor een dag skiën zonder spierpijn

Spierpijn voorkomen is niet alleen mogelijk door vooraf te trainen. Ook tijdens het skiën kun je een aantal dingen doen om spierpijn te voorkomen. Aan het begin, dus nog voordat je op de ski’s stapt, moet je zorgen voor een goede warming-up. Hierdoor worden je spieren voorbereid op de belasting. Wanneer je op de piste staat, dan moet je vooral letten op de verdeling van je krachten. Het gaat er niet om dat je zoveel mogelijk kracht gebruikt, maar dat je de druk op de juiste manier over de ski’s verdeelt.

De spieren na het skiën ontspannen

Wanneer je na het skiën, ondanks alle voorbereidingen, toch spierpijn hebt, dan volgen hier een paar tips die zorgen dat je spieren op een snelle manier herstellen. Na het skiën is het ook aangeraden om wat skigymnastiek te doen. Dit heeft een positief effect op de belaste spieren. Ook rekoefeningen zullen je spieren losser maken. Ontspannen bewegen na het skiën, zoals een wandeling, kunnen ook doen genezen. Daarnaast helpen mineralen, zoals magnesium, om het spierherstel te bevorderen. Ook is een bezoek aan de sauna mogelijk. Door de hitte ontspannen de spieren en zal de spierpijn minder heftig zijn. Wanneer al deze tips niks hebben geholpen, dan blijft er nog maar een optie: neem even pauze. Skiën met spierpijn in je kuiten is bovendien niet erg plezierig.

LEES MEER  De 3 belangrijkste tips om te herstellen na een workout

Recente berichten

5 maaltijden voor spieropbouw

Bodybuilding tips voor beginners

Spirituele massages

Vleessoorten met veel eiwitten