Waarom voldoende eiwitten eten belangrijk is!

15 december 2021
afvallen dieetschema

Wanneer je bezig bent met fitnessen hoor je vaak dat eiwitten belangrijk zijn voor je lichaam. En dit klopt! Of je nu sport of niet, je lichaam heeft eiwitten nodig. Maar waarom zijn ze nou zo goed voor je lichaam? En hoeveel eiwitten heb je nou op een dag nodig? In dit artikel leggen we je uit waarom eiwitten nou zo belangrijk zijn voor jouw lichaam.

Waarom zijn eiwitten goed voor je?

Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Een van de belangrijkste voedingsstoffen is eiwit. Eiwitten zijn de bouwstenen van alle weefsels in je lichaam. Je spieren gebruiken deze bouwstenen om te kunnen herstellen na een zware workout. Daarnaast heeft ook je immuunsysteem proteïne nodig om afweerstoffen aan te kunnen maken.

Het is dus wel duidelijk dat eiwitten belangrijk zijn wanneer jij naar de sportschool gaat. Toch heeft je lichaam ook eiwitten nodig wanneer je nauwelijks of niet sport. Zo dragen eiwitten bij aan een gezonde huis, stevig en sterk haar en zijn ze goed voor je botten.

Hoeveel eiwit heb je nodig op een dag?

Het verschilt per persoon hoeveel eiwitten je op een dag nodig hebt. Gemiddeld heeft een mens ongeveer 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Er zijn ook uitzonderingen die meer eiwitten nodig hebben, namelijk: zwangere vrouwen, kinderen en vegetariërs. Wanneer je wilt afvallen of spieren op wilt bouwen, dan heb je ook een aan gepaste hoeveelheid eiwitten nodig. Richtlijnen voor de inname van eiwitten zijn:

  • 0,8 tot 1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht voor niet-sporters.
  • 1 tot 1,2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht voor recreatieve sporters.
  • 1,2 tot 1,7 gram eiwit per kg lichaamsgewicht voor duursporters.
  • 1,8 tot 2,4 gram eiwit per kg lichaamsgewicht voor krachtsporters.
LEES MEER  Zorgen voor je lichaam

Hoewel eiwitten goed zijn voor het herstel, heeft het geen nut om meer dan deze hoeveelheden eiwitten te consumeren. Onderzoek wijst uit dat een te hoge eiwit inname niet zorgt voor meer spieropbouw of een sneller herstel. De overbodige eiwitten worden niet door je lichaam opgenomen en ze verlaten dus ongebruikt het lichaam.

Afvallen met eiwitten

Wanneer je wilt afvallen moet je zorgen voor een calorietekort. Als je op een dag minder calorieën binnen krijgt dan dat je verbrand, zul je merken dat je vet zult verliezen. Echter moet je hierbij wel zorgen dat je voldoende eiwitten en gezonde vetten binnenkrijgt. Koolhydraten kun je het beste zoveel mogelijk vermijden wanneer je wilt afvallen. Daarom bevat een afvallen dieetschema een hoop eiwitten en weinig koolhydraten.

Eiwitten bevatten relatief weinig calorieën en veel bouwstoffen. Door eiwitrijke voeding te eten, zul je snel merken dat je vol zit, waardoor je minder veel eet. Ook stijgt je bloedsuiker niet, hierdoor zul je dus niet zo snel trek hebben in zoete dingen. Doordat je hoogwaardige eiwitten eet bij een proteïnedieet, verbrandt je lichaam geen eiwitten uit spieren, waardoor je dus weinig/geen spiermassa verliest.  

Eiwitten voor spiergroei

Om af te vallen is het belangrijk om voldoende eiwitten te nuttigen. Wanneer je wilt zorgen voor spiergroei, is het minstens zo belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Als je meerdere malen per week zwaar traint, maar niet voldoende eiwitten binnenkrijgt, dan wordt het opbouwen van spieren wel erg moeilijk. Hoe intensiever je traint, hoe meer eiwitten je lichaam nodig heeft. Wanneer je zwaarder traint, worden er ook meer spieren afgebroken in je lichaam.

LEES MEER  Een massage gun gebruiken om spierherstel te bevorderen

Tijdens een zware krachttraining ontstaan er kleine scheurtjes in je spiervezels. Om te zorgen dat deze spierscheurtjes herstellen is het belangrijk om de juiste voeding binnen te krijgen en voldoende te rusten. Voor het herstel worden de aminozuren uit de eiwitten gebruikt. Dit proces wordt supercompensatie genoemd. Krijg je te weinig eiwitten binnen, dan zal je lichaam niet optimaal herstellen. Wanneer dit het geval is, zal je weinig vooruitgang boeken in het opbouwen van spieren.

Waar zitten eiwitten in?

We hebben je verteld waarom eiwitten zo belangrijk zijn. Maar wat zijn nu goede bronnen van eiwitten? Eiwitten kun je zowel in dierlijke, als in plantaardige producten vinden. Voorbeelden van dierlijke producten die een hoop eiwitten bevatten zijn: vlees, vis, zuivel en eieren. Dierlijke producten bevatten hoogwaardige eiwitten, omdat ze alle mogelijke aminozuren bevatten.

Plantaardige eiwitten zijn onder andere te vinden in: noten, granen, zaden, peulvruchten en enkele groenten. Als je een afwisselend eetpatroon hebt, dan hoef jij je geen zorgen te maken of je voldoende eiwitten binnen krijgt. Wanneer je vegetarisch of veganistisch bent, dan is het een stuk lastiger om aan dierlijke eiwitten te komen. Je zult je dan je voedingsschema moeten aanvullen met andere eiwitrijke producten, zoals kwark, peulvruchten of noten.

Recente berichten

5 maaltijden voor spieropbouw

Bodybuilding tips voor beginners

Spirituele massages

Vleessoorten met veel eiwitten