Hygiëne van je mond is belangrijk!

24 juni 2022
mondhygiënist in Rotterdam.

Als je niet goed let op de hygiëne van je mond en je gebit kan je hele lichaam daar last van ondervinden. Een slechte mondhygiëne is niet alleen slecht voor je tanden en je tandvlees, maar ook voor de rest van je gezondheid het is dus heel belangrijk om regelmatig naar een mondhygiënist te gaan,  bijvoorbeeld een mondhygiënist in Rotterdam.

Slechte bacteriën

Slechte bacteriën in je mond zorgen vaak voor complicaties zoals gaatjes, ontstoken tandvlees en rotte tanden. Ook heb je meer kans op longontsteking en andere ziektes. Als deze bacteriën in de bloedbaan terecht komen via je mond en andere problemen of ziektes veroorzaken of vergroten. Zo is er bij ouderen geconstateerd dat hart en vaatziekten met 17% hoger is bij een slechte mondhygiëne.  En onder de 65 jaar zelfs 44% meer kans bij een slechte mondhygiëne.

Dat klinkt misschien hard maar dat is wel de harde realiteit als je niet goed voor je gebit zorgt. Je krijgt je gebit en de rest van je lichaam maar een keer dus wees er dan ook zuinig op!

De rest van je lichaam loopt ook gevaar door slechte mondhygiëne

Tegenwoordig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar mondhygiëne. Artsen en onderzoekers leggen steeds meer verbanden tussen een slechte mondhygiëne en een algemene slechte gezondheid. Die is niet alleen met gezond eten of het gebruik van massage guns op te lossen. Veel wetenschappelijk bewijs is er nog niet voor, maar bij onderzoeken wordt steeds vaker het verband gelegd tussen klachten en een slecht gebit. Het is dus wel degelijk belangrijk om je mond en je gebit goed te onderhouden en te poetsen. Daarnaast wil je ook wel een beetje zuinig zijn op je gebit. Je wilt immers niet met 30 jaar al een kunst gebit aan laten meten omdat je je tanden niet wilde poetsen.

LEES MEER  Tips om nog sneller van je training te herstellen
slechte mondhygiëne

Een voorbeeld: vooral bij mannen een relatie gezien met maag-, darm- en alvleesklierkanker bij het hebben van een slecht gebit. Bij mensen met reuma en artritis is vaak verbetering gezien aan de gewrichten als ze hun tanden hebben laten behandelen bij een mondhygiënist.

Ook is er een mogelijk verband met slechte mondhygiëne en het Chronische vermoeidheidssyndroom. Wanneer je namelijk veel afvalstoffen in je lichaam hebt, is dat een vorm van gif dat in je lichaam blijft. Je kunt door een slecht gebit dus minder energie hebben om te gaan sporten of gebruik te maken van een massage gun. Als er veel afvalstoffen in je lichaam zitten, zul je sneller een verzuurd gevoel in je spieren hebben. Wanneer je bij ons een massage gun hebt gekocht, zal deze niet het optimale effect gaan hebben. Dat gebeurt namelijk pas als je lichaam - dus ook je gebit - gezond is.

Houd je lichaam gezond

Dit klinkt nu natuurlijk allemaal enorm akelig en het is immers nog niet bewezen, maar er zijn wel verbanden gevonden met slechte mondhygiëne en deze ziekten. Het is daarom dus van enorm belang om regelmatig naar een tandarts of een mondhygiënist te gaan. Met een goede mondhygiëne blijft ook de rest van je lichaam gezond en vitaal genoeg om leuke dingen te doen, te sporten en aan de slag te gaan met een massage gun ter ontspanning. Let ook op je voeding. Eet niet alleen suikers, maar maak regelmatig een gezonde salade. Vooral als je veel of aan intensieve sport doet, wil je je lichaam op alle fronten zo gezond mogelijk houden!

LEES MEER  Herstellen na het sporten

Recente berichten

5 maaltijden voor spieropbouw

Bodybuilding tips voor beginners

Spirituele massages

Vleessoorten met veel eiwitten