Je doel bepalen bij het sporten

5 november 2021
vetpercentage berekenen

Een doel stellen wanneer je begint met sporten is belangrijk voor jouw gehele trainingsperiode. Hoe duidelijker jij jouw doel voor ogen hebt, hoe gerichter en beter je kunt trainen. Het stellen van doelen zorgt ervoor dat je betere resultaten behaalt. Je kunt namelijk je gehele training op dat doel aanpassen om vervolgens een lekkere massage na het sporten te krijgen. Toch is het stellen van een doel niet heel makkelijk en is het erg belangrijk om realistische en vooral meetbare doelen te stellen. Hieronder benoemen we wat doelen die jij wellicht kunt meenemen tijden jouw trainingen.  

Vetpercentage berekenen

Veel sportscholen hebben er al een speciale weegschaal voor; je vetpercentage berekenen. Je vetpercentage is een handige houvast en doel waar je naar toe kan werken. Begin met het meten van je huidige vetpercentage en ga opzoek naar een realistisch doel. Je vetpercentage berekenen kan je gemakkelijk zelf thuis doen door gebruik te maken van een online rekenmachine. Het handige aan een vetpercentage doel is dat je precies kunt werken naar een getal toe werkt.

Gewichten

Een ander doel die je voor jezelf kunt zetten bij het sporten is een doel die gewichten bevat. Hierbij kan je een getal in je hoofd hebben waar je graag naar toe wilt werken. Zo werk je ernaar toe om sterker te worden en ben je minder bezig met afvallen. Uiteraard is het ook mogelijk om dit doel te combineren met een doel om af te vallen. Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat spieren zwaarder zijn dan vet. Het kan dus voorkomen dat je wel sterker wordt, maar niet zoveel afvalt. Dit is een belangrijk feit om voor ogen te houden, zodat je niet teleurgesteld wordt en snel opgeeft.

LEES MEER  Sneller spierherstel? Eet en drink dan deze 9 dingen na het sporten!

Conditie

Het kan ook zo zijn dat je bijvoorbeeld niet aan het trainen bent om af te vallen of om sterker te worden, maar dat je een betere conditie wilt krijgen. Ook hierbij is het stellen van een doel een fijne houvast. Begin met opbouwen en doe een zogenoemde 0-meting van je conditie op dit moment. Hoeveel minuten kan jij achter elkaar rennen zonder dat je uitgeput bent? Neem die minuten met je mee en bouw langzaam het rennen op. Hoe vaker je rent, hoe beter je conditie zal worden.

Recente berichten

5 maaltijden voor spieropbouw

Bodybuilding tips voor beginners

Spirituele massages

Vleessoorten met veel eiwitten