Kalknagel bij sporters

20 oktober 2021
Wat te doen tegen kalknagels

Bij iedereen kunnen kalknagels voorkomen maar bij sporters komt het vaker voor dan bij niet-sporters. Een kalknagel  wordt ook wel gezien als een schimmelinfectie op de nagel. Als de schimmel op je huid zich vermenigvuldigt en zich hecht aan je teennagel dan wordt het een kalk- of schimmelnagel genoemd. Schimmelnagels worden vooral veroorzaakt in zweterige sportschoenen. Doordat veel sporters letsels oplopen aan hun voeten kunnen de schimmels de nagels aantasten. Veel mensen weten niet wat te doen tegen kalknagels en laten het soms zo weken zitten, kalknagels behandel je best snel en laat je niet wachten.

Risico’s

Er is meer dan maar één reden waarom sporters te maken hebben met schimmelnagels. Enkele risicofactoren zijn:

  • Het regelmatig gebruik maken van natte of warme ruimtes waar andere mensen op blote voeten lopen

Schimmelnagels zijn erg besmettelijk en de bacteriën ervan kunnen zich snel verspreiden. Dit komt vaak voor in ruimtes waar de sporters vaak komen zoals badkamers, sportscholen, zwembaden, etc.

  • Gebruik van warme, vochtige schoenen voor een lange tijd

Het is niet zo dat zweterige schoenen schimmelinfecties veroorzaken. Zweterige schoenen kunnen er wel voor zorgen dat de aandoening erger wordt. Moment dat de schoenen als een besmet zijn dan kan dit een nieuwe infectie veroorzaken.

  • Grotere kans op voetschimmel

Vooral zwemmers, voetballers, basketballers en hardlopers zijn extra gevoelig voor voetschimmel. Dit vooral een infectie op de huid van de voeten en tussen de tenen.

  • Regelmatige letsels aan tenen en teennagels

Doordat de tenen regelmatig tegen de binnenkant van de schoenen aanwrijven kan het voorkomen dat de tenen ontstoken raken. Doordat er vloeistof onder de nagel verzamelt is het makkelijker om een schimmelinfectie op te lopen.

LEES MEER  Een ijsbad of een warme douche nemen: wat is de beste herstelmethode?

Behandeling

De meest gestelde vraag bij kalknagels is dan ook vooral ‘wat te doen tegen kalknagels’. Een kalknagel moet je snel behandelen, dit is erg belangrijk om ergere situaties te voorkomen. Om de vraag ‘wat te doen tegen kalknagels’ te beantwoorden zijn hieronder enkele hulpmiddeltjes om je te helpen.

  • Azijn: Vaak wordt azijn gebruikt tegen kalknagels. Azijn beschikt over een erg hoge zuurtegraad waar de schimmels geen goede weerstand voor hebben. Als je je kalknagels twee keer per dag verzorgt met azijn ben je voor je het weet ervan af.
  • Vicks: Vicks beschikt over een antibacteriële en ontsmettende werking namelijk Thymol. Dit zorgt ervoor dat je snel van je kalknagels af kunt zijn, natuurlijk moet je ze wel regelmatig insmeren.
  • Laseren: Lukt het niet om met huismiddeltjes van je kalknagels af te komen of vergeet je het telkens om te doen? Dan kun je nog altijd je kalknagels laten laseren. Dit is wel een iets duurdere methode maar het werkt wel best goed, let op je moet wel meerdere behandelsessies aan gaan.

Recente berichten

5 maaltijden voor spieropbouw

Bodybuilding tips voor beginners

Spirituele massages

Vleessoorten met veel eiwitten