Herstellen na het sporten

4 september 2021
zeewiersalade

Bewegen is gezond en belangrijk voor iedereen. Maar hoe zorg je nou goed voor je lichaam na het sporten? Het begint allemaal bij een warming-up en een cooling down. Zo kunnen je spieren warm worden en kun je je spieren weer ontspannen na afloop. Dit zorgt ervoor dat je overbelasting voorkomt.

Als je snel wilt kunnen herstellen moet je natuurlijk voor een goed ritme zorgen. Waarbij regelmatig trainen, goede voeding en genoeg slaap belangrijk zijn. Met regelmatig trainen kun je je kracht opbouwen en je conditie want je kunt niet gelijk het zwaarste van het zwaarste gaan doen. Als je klaar bent met het sporten is wat eten ook belangrijk. Zorg bijvoorbeeld dat je wat koolhydraten en eiwitten binnen krijgt met bijvoorbeeld een zeerwiersalade. En als je slaapt kan je lichaam eindelijk tot rust komen daarom is het belangrijk dat je genoeg slaap hebt. Daarnaast is mentale rust belangrijk. Doe bijvoorbeeld een meditatie of neem een wandeling zodat je hoofd tot rust kan komen.

Eten na het sporten

Als je echt veel en lang traint heb je meer aan koolhydraten en eiwitten in je eten. Eiwitten heb je nodig zodat je je spieren kan laten herstellen en kan laten groeien. Koolhydraten is de eerste stof die verbrand tijdens het sporten. Daarom is het belangrijk dat je deze aanvult. Je kan hiervoor verschillende shakes gebruiken, maar je kan ook gewoon een maaltijd maken. Je kan bijvoorbeeld een zeewiersalade maken. Deze zit namelijk vol met eiwitten en koolhydraten en dat maakt een zeewiersalade dus een goede maaltijd voor na het sporten. Mocht je maaltijd niet genoeg eiwitten bevatten kun je alsnog een shake drinken maar zorg er wel voor dat je niet teveel eiwitten binnen krijgt.

LEES MEER  Een massage gun gebruiken om spierherstel te bevorderen

En als je voor het sporten wat wilt eten zorg er dan voor dat het een kleine en makkelijk verteerbare maaltijd is. En tijdens het sporten is het meer belangrijk dat je goed gehydrateerd blijft dus drink genoeg water.

zeewiersalade

Spierpijn

Soms kan het wel voorkomen dat je te zwaar hebt getraind en daardoor de dag erna wakker wordt met flinke spierpijn. Daarom zijn een warming up en een cooling down dus echt belangrijk voor je spieren omdat je ze hiermee voorbereid.

En als je nou eenmaal spierpijn hebt is het belangrijk dat je tenminste 2 dagen rust neemt. En dit is natuurlijk helemaal niet erg. Je lichaam kan zich zo weer goed herstellen en dan kan de volgende keer kun je gewoon weer verder.

En een warme douche of bad nemen helpt ook weer je spieren los te maken. Of je neemt een massage dit kan ook flink helpen.

Recente berichten

5 maaltijden voor spieropbouw

Bodybuilding tips voor beginners

Spirituele massages

Vleessoorten met veel eiwitten