De 3 belangrijkste tips om te herstellen na een workout

17 april 2022
spierherstel

Voor wie regelmatig sport, heeft er wel vaker mee te maken gehad. Pijnlijke spieren. Maar wat kun je het beste doen om zo snel mogelijk optimaal te herstellen van een sportieve inspanning? Het makkelijke antwoord is rust, rust en nog eens rust. Minimaal 48 uur rust na een intensieve workout is heel erg belangrijk,  vooral als de spierpijn blijft aanhouden. Hieronder geven wij echter nog 3 belangrijke tips voor optimale spierherstel.  

Cooling down en stretchen

Een cooling down is altijd aan te raden na de training. Doordat je de laatste minuten van je training besteed aan een lagere inspanning dan de rest van je training, zorgt dit ervoor dat je lichaam de kans krijgt om enigszins tot rust te komen. Je lichaam komt terug in een normalere stand en kan beginnen met het herstellen van de voorafgaande workout. Veel sporters slaan een cooling down vaak over, terwijl dit echt erg belangrijk is voor je lichaam en je herstel na een training of workout.

Stretchen daarentegen is een hele andere vorm van spierherstelstimulatie. Na een goede run of een workout trek je door te stretchen de spierstijfheid eruit. Ook dit zorgt ervoor dat je sneller en makkelijker herstelt na een intensieve workout. Het is belangrijk om stretchen niet te vergeten na je workout. Door te stretchen blijven je spieren soepeler en gezonder na een workout.

De juiste voeding en supplementen

Door het eten van de juiste voeding krijgt jouw lichaam de benodigde voedingstoffen binnen voor effectief spierherstel. De 3 belangrijkste nutriënten voor sporters zijn vitamine C, eiwitten en magnesium. Vitamine C vind je voornamelijk in citrusvruchten en bladgroenten zoals sla en spinazie. Mocht je hier niet voldoende van eten, dan kun je hier een supplement voor nemen.

LEES MEER  Genieten van een salade na het sporten

Eiwitten zijn de bouwstenen voor de spieren. Eiwitten zorgen ervoor dat jij perfect herstelt na een workout. Eiwitten zijn onmisbaar als je veel sport, wilt afvallen of wilt aankomen. Belangrijke bronnen van eiwitten zijn kip en rundvlees, tonijn, kabeljauw, zalm, kwark, hüttenkäse, eieren, bonen en proteïne shakes.

Hygiëne en slaap

Het is belangrijk om je huid schoon te wassen en je kleren te wisselen als je veel hebt gezweet. In zweet en huid oliën die vrij komen na het sporten zitten veel bacteriën die bij lange blootstelling slecht zijn voor je huid. Als je na het sporten niet doucht, kan je huid een broeiplek worden voor bacteriën en ziekten. Z’n lekkere uitgebreide douche na het sporten is dus heerlijk en nodig voor optimaal spierherstel! Je kunt douchen ook wel zien als een verwenmoment of beloning na de workout. Neem je graag lange douches, maar heb je last van een lekkende douche? Probeer dan eens een waterkeringsprofiel uit voor je douche! Dit is een fantastische, voordelige en permanente oplossing voor het realiseren van een schone en droge vloer. Je hoeft met een waterkering niet meer na je training intensief aan de weer met het droogvegen van je badkamer. Tijd voor die welverdiende rust!

Recente berichten

5 maaltijden voor spieropbouw

Bodybuilding tips voor beginners

Spirituele massages

Vleessoorten met veel eiwitten