Snel herstellen na een workout? Dit zijn de do’s en don’ts!

30 juli 2021
vegan eiwitpoeder

Het doel van een intensieve workout is duidelijk: beter, sterker of groter worden. Met die gedachte ga je aan de slag. Helaas is het zo dat alléén die workout niet voldoende is om die doelen te behalen: je moet herstellen. Herstellen van een workout of activiteit gebeurd vaak niet of niet goed (genoeg). We hebben ons allemaal wel eens schuldig gemaakt aan hard trainen, maar na afloop niets eten of niet uitrusten. Dat zijn absolute no go’s als het gaat om herstel. Maar wat moet je wel, en vooral niet, doen om goed te herstellen?

Do’s

Laten we beginnen met het drinken van veel water. Water is niet alleen belangrijk tijdens het sporten, maar zeker ook daarna. Na een sessie is je lichaam uitgedroogd door het zweten. Ook plas je een groot deel van je lichaamsvocht dagelijks uit. Buiten dat is water ook verantwoordelijk voor het scheiden van afvalstoffen en het correct vervoeren van voedingsstoffen in je lichaam.

Je hoort wel eens dat je 2 liter per dag moet drinken, maar in de praktijk kan het geen kwaad om hier 3 liter of meer van te maken. Zeker als je veel aan sport doet is voldoende water essentieel.

Verder is het noodzakelijk om eiwitten binnen te krijgen na je training. Eiwitten zorgen voor spiergroei en spierherstel. Je vindt eiwitten in verschillende producten: kip, beef en kwark bijvoorbeeld. Om genoeg eiwitten binnen te krijgen maken sporters gebruik van eiwitpoeder of vegan eiwitpoeder. Met (vegan)eiwitpoeder maak je een eiwitshake die boordevol zit met eiwitten.

LEES MEER  Bodybuilding tips voor beginners

Don’ts

Er zijn ook dingen die je absoluut niet moet doen als je wilt herstellen van een workout. In het weekend bijvoorbeeld is het verleidelijk om na je training richting een feestje of club te gaan om van je zaterdagavond te genieten. Bij uitgaan hoort alcohol en alcohol heeft op de lange termijn een erg slechte invloed op je herstel. Voornamelijk je immuunsysteem baalt als een stekker als je veel alcohol drinkt.

Als afsluiter moeten we het hebben over slaap. Voldoende slapen is iets waar veel mensen moeite mee hebben. We komen vaak lang niet aan die plus minus 7 of 8 uur nachtrust die wordt aangeraden. Zonde, want tijdens je slaap herstelt je lichaam van de opgelopen ‘schade’ van je training. Ben je sinds kort meer in de sportschool, dan heeft je lichaam ook meer slaap nodig. Logisch toch?

Recente berichten

5 maaltijden voor spieropbouw

Bodybuilding tips voor beginners

Spirituele massages

Vleessoorten met veel eiwitten