Thuis sporten: hoe maak je een goed trainingsschema?

20 mei 2022
Excel cellen samenvoegen

Steeds meer mensen zijn gaan thuis sporten. Thuis sporten heeft zo zijn voor- en nadelen. Je kunt natuurlijk sporten wanneer je wilt en je hebt geen last van al die drukte in de sportschool. Natuurlijk heeft thuis sporten ook zo zijn nadelen. Je hebt natuurlijk geen (of weinig) fitnessapparatuur en je hebt geen trainer die je even kan helpen. Dat zorgt ervoor dat je volledig op jezelf bent aangewezen. Wij helpen je op weg met een goed trainingsschema, zodat je zorgt voor een optimaal resultaat!

De ultieme tip

Het klinkt misschien logisch: iets is beter dan niets. Veel mensen hebben weinig motivatie om thuis oefeningen te doen of kijken op tegen hardlopen in weer en wind. Hierdoor haken veel mensen al weer snel af met sporten.

Deze vormen van beweging zijn juist goed voor je lichaam! Een stukje wandelen in het bos, een rondje fietsen, voetballen met de kinderen, het huis een flinke schoonmaakbeurt geven of haal de hometrainer van zolder af… het maakt niet uit wat je doet. Je zorgt hiermee in ieder geval voor wat lichaamsbeweging en dat is natuurlijk altijd beter dan stil zitten.

Een goede thuis work-out

Voor de mensen die iets serieuzer aan de slag willen gaan met bewegen, kunnen ervoor kiezen om thuis wat te gaan trainen. Koop bijvoorbeeld wat lichte gewichtjes en neem een paar weerstandsbanden. Je zult merken dat de variatie in oefeningen al oneindig zal zijn. Maar met welke oefeningen moet je nou beginnen?

Wij geven je wat tips over welke workout je het beste kunt kiezen:

  • Doe vooral een workout die jij leuk vind. Wanneer je de oefeningen niet leuk vind, zul je merken dat je snel weer stopt met thuis trainen.
  • Ben je niet heel sportief aangelegd? Begin dan bij het begin en start met een beginner workout.
  • Houdt het haalbaar. Ga niet te enthousiast van start en bouw je workout steeds uit. Zo maak je het jezelf niet te moeilijk op het begin en hou je het op de lange termijn beter vol.
  • Train niet twee dagen achter elkaar dezelfde spiergroep. Je lichaam heeft tijd nodig om te kunnen herstellen.
  • Merk je dat je veel last hebt van spierpijn? Luister dan naar je lichaam en neem een dagje rust.
LEES MEER  Genieten van een salade na het sporten

Thuis je workout bijhouden

Bij sportscholen wordt er gebruik gemaakt van complete trainingsschema’s. Deze worden bijvoorbeeld in een app gezet of worden nog ouderwets uitgeprint. Het is belangrijk om dit bij te houden, om progressie te kunnen boeken. Een oplossing voor je trainingsschema is Excel. De mogelijkheden van Excel zijn eindeloos. Van Excel cellen samenvoegen tot aan formules. Het is allemaal mogelijk in Excel. Ook een trainingsschema bijhouden kan dus in Excel.

Recente berichten

5 maaltijden voor spieropbouw

Bodybuilding tips voor beginners

Spirituele massages

Vleessoorten met veel eiwitten